Hoeveel BTW moet ik op tickets rekenen?
Wanneer je als ondernemer evenemententickets verkoopt in Nederland, is het cruciaal om de juiste BTW-tarieven te kennen. In dit artikel vereenvoudigen we de informatie, zodat je gemakkelijk kunt bepalen welk tarief voor jou van toepassing is.
Vrijstelling van BTW
Geen btw afdragen kan als je evenement door de Belastingdienst is goedgekeurd voor een vrijstelling. Zo’n vrijstelling krijg je bijvoorbeeld voor de verkoop van tickets voor activiteiten die geld inzamelen, denk aan rommelmarkten, maar ook voor optredens, wedstrijden en fietstochten. Belangrijk is wel dat je bedrijf voornamelijk vrijgestelde activiteiten doet en je niet meer dan een bepaald bedrag verdient. Meer over deze vrijstelling voor geldinzamelingsacties lees je hier.
Ook voor lezingen, excursies of rondleidingen die door bepaalde organisaties worden georganiseerd, kan een vrijstelling gelden. De voorwaarde is dat de opbrengst alleen de kosten dekt en het doel is om wetenschap of algemene kennis te bevorderen.
Kleine ondernemers met een jaaromzet onder de €20.000 kunnen gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR) om vrijgesteld te worden van BTW-heffing, wat een significante besparing kan opleveren.
9% BTW-tarief
Voor culturele of recreatieve evenementen die door veel stichtingen worden georganiseerd, geldt vaak een BTW-tarief van 9%. Dit zie je bijvoorbeeld bij:
Circussen Sportwedstrijden Speeltuinen Openbare musea Podiumoptredens Dit biedt kansen voor stichtingen en organisaties in de culturele sector om hun evenementen aantrekkelijker te prijzen.
21% BTW-tarief
Valt je evenement niet onder de genoemde categorieën? Dan zul je waarschijnlijk 21% BTW moeten rekenen. Dit tarief zie je vaak bij zakelijke evenementen zoals beurzen, tentoonstellingen, seminars, natuurparken en conferenties.
Deze percentages gelden in principe alleen voor de verkoop van tickets, niet voor extra’s zoals merchandise of muntverkoop.
Let wel, het is aan jou (of je accountant) om het juiste BTW-tarief te bepalen. Wij kunnen daar niet voor instaan. Voor persoonlijk advies kun je het beste contact opnemen met een accountant of de Belastingdienst.