De kosten van kaartverkoopsystemen onder de loep: Een diepgaande analyse

De kosten van kaartverkoopsystemen variëren aanzienlijk, soms oplopend tot wel 15% van je omzet. Andere systemen beweren zelfs gratis te zijn. Hier werpen we een licht op de verschillen tussen deze tarieven voor tickable.nl.

Welke kosten zijn er bij ticket verkoop?

Bij kaartverkoopsystemen zijn er altijd twee hoofdcomponenten van kosten: ticketkosten en transactiekosten.

Ticketkosten: Deze kosten worden in rekening gebracht voor het gebruik van het kaartverkoopsysteem.
Transactiekosten: Dit zijn kosten voor het verwerken van betalingen. Verschillende betaalmethoden hebben verschillende tarieven. Bijvoorbeeld, voor iDEAL betaal je vaak €0,29 per betaling en voor creditcards 2 á 3 procent van de ticketprijs. Sommige systemen combineren deze kosten tot een totaaltarief, meestal alleen geldig voor iDEAL en Bancontact. Andere betaalmethoden hebben vaak extra kosten.

Daarnaast kunnen er in sommige gevallen extra bijkomende kosten zijn, zoals periodieke kosten en kosten voor speciale functionaliteiten.

Gratis kaartverkoopsystemen

Let goed op als je denkt een gratis kaartverkoopsysteem te hebben gevonden, want er zit vaak een addertje onder het gras. Een verdienmodel is nodig om het systeem te onderhouden.

Gratis tickets zijn gratis:
Sommige systemen, zoals, bieden gratis gebruik als je gratis tickets verkoopt. Voor betaalde tickets kunnen echter hoge kosten gelden.
Gratis voor organisatoren:
Hoewel het geweldig klinkt dat veel systemen geen kosten aan organisatoren berekenen, kunnen ze hoge kosten aan bezoekers opleggen, waardoor zij meer betalen dan jij ontvangt.
Je bezoekers als product:
Sommige systemen verzamelen en verkopen de gegevens van jouw bezoekers, en tonen mogelijk advertenties.
Gratis met gelimiteerde functionaliteiten:
Systemen op abonnementsbasis bieden vaak een gratis module aan, maar een upgrade kan snel noodzakelijk zijn.

Conclusie

Hoewel veel kaartverkoopsystemen op het eerste gezicht gratis lijken, is de realiteit vaak complexer. Het is essentieel om het verdienmodel van het kaartverkoopsysteem te begrijpen en te kijken naar transactiekosten voor alle gewenste betaalmethoden. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen voor jouw organisatie.

Bij tickable streven we ernaar de kosten laag en transparant te houden. Daarom rekenen wij bijvoorbeeld geen extra transactie kosten. Lees hier meer over onze tarieven.